SAPPORO - De Rus Evgeni Dementiev, de olympische skiloopkampioen achtervolging, mag na een startverbod van vijf dagen opnieuw deelnemen aan de wereldkampioenschappen noordse ski in het Japanse Sapporo, doordat zijn hemoglobinewaarde onder de toegelaten limiet is gezakt. Dat meldde de Internationale Skifederatie (FIS) dinsdag.
Dementiev, de topfavoriet, kon zaterdag niet deelnemen aan de achtervolging, omdat bij een preventieve bloedcontrole bleek dat hij een te hoge hemoglobinewaarde had. De FIS legde hem 'om gezondsheidsredenen' een startverbod van vijf dagen op, net als zijn landgenoot Nikolay Pankratov en de Est Jaak Mae, in 2002 nog goed voor een olympische medaille. Ze zullen alle drie morgen/woensdag mogen starten op de 15 km vrije stijl.

Zes andere -minder bekende- atleten, die vorige week om dezelfde redenen vijf dagen 'werkonbekwaam' werden geacht, kregen gisteren/maandag eveneens opnieuw groen licht. Het ging om de Russen Voronin Konstantin en Dmitry Matveev en de Italiaan Jochen Strobl (noordse combinatie), en om de Kroaat Alen Abramovic, de Wit-Rus Sergei Dolidovich en de Zwitser Reto Burgmeister (skilopen). De FIS herhaalde nog eens dat deze atleten niet moeten vrezen voor een disciplinaire straf. Een verhoogde bloedwaarde is geen bewijs van doping, maar kan wel duiden op het gebruik van bloeddoping.