BRUSSEL - Shaquille O'Neal, de kolossale pivot van Miami (2m16 en +150 kg), werd maandag de veertiende speler uit de NBA-geschiedenis die de kaap van 25.000 punten overschreed. De 34-jarige 'Shaq', bezig aan zijn veertiende seizoen, maakte 20 punten tegen New York om de historische horde te nemen. Maar dat volstond jammer genoeg niet voor de Heat. Stephon Marbury zorgde er met 18 punten in het vierde kwart voor dat de Knicks met 99-93 zegevierden.
Kan NBA-kampioen Miami zonder Dwyane Wade de play-offs halen? Dat is de grote vraag. Dat zal afhangen van de sterkte van Shaquille O'Neal en de schutterskwaliteiten van spelverdeler Jason Williams. Maandag kwam Williams tot 15 punten, 7 rebounds en 7 assists, geen slechte statistieken. Voor de plaatsen 7 en 8 in de Eastern Conference gaat het (voorlopig) tussen vier teams: Miami (.527), Orlando (.483), New Jersey (.474) en New York (.448).

Het succes van New York, dat naast Marbury (25 ptn) ook op Curry (28 ptn, 11 rbs) en Crawford (20 ptn) kon rekenen, laat nog wat hoop voor de mannen van Isiah Thomas.

Orlando knoopte opnieuw aan met de overwinning in Chicago (87-94). De bezoekers domineerden onder de ring (31-49) dankzij Dwight Howard (16 rbs) en de Serviër Darko Milicic (16 rbs).

In het westen zet Dallas zijn gezondheidswandeling ondertussen rustig verder. De Mavericks verloren thuis niet meer sinds 7 december. Tegen Atlanta boekten ze hun 20e opeenvolgende thuiszege in het American Airlines Center: 110-87. Nowitzki (27 ptn), Terry (21), Howard (20), die zijn knie verdraaide in het vierde kwart, en veteraan Stackhouse (19 ptn, 9 ass) waren de belangrijkste bewerkers van het twaalfde succes op rij voor de Texanen, die los op kop staan in de NBA met 46 zeges en 9 nederlagen.

Opschudding was er in Houston, waar Boston met 72-77 ging winnen. De Rockets hadden wel het excuus dat ze zonder hun twee vedetten, de Chinees Yao Ming (breuk) en Tracy McGrady (griep), moesten aantreden. Ze stonden in het vierde kwart nochtans wel 13 punten voor, maar dan ontbond Paul Pierce zijn duivels: zijn 28 punten bezorgden de rode lantaarn een verrassend succes. De Celtics stopten zo een negatieve serie van twaalf uitnederlagen op rij.