Guus Hiddink krijgt voorwaardelijke celstraf wegens fraude
Foto: © EPA
DEN BOSCH - De Nederlandse voetbalcoach Guus Hiddink werd dinsdag door de rechtbank in het Nederlandse Den Bosch veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden wegens belastingfraude. Hiddink moet ook een boete van 45.000 euro betalen. De topcoach was niet aanwezig op de zitting.
Het parket (Openbaar Ministerie) eiste twee weken geleden een onvoorwaardelijke celstraf van tien maanden tegen de huidige bondscoach van Rusland. De openbare aanklager stelde dat Hiddink als trainer van PSV en bondscoach van Zuid-Korea de Nederlandse fiscus voor bijna 1,4 miljoen euro had opgelicht. De coach stond in 2002 en 2003 in het Belgische Achel ingeschreven, terwijl hij daar volgens het OM niet woonde.

De accountant van Hiddink, die gezien werd als het brein van het 'complot', kreeg eveneens een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en een geldboete van 45.000 euro opgelegd.

Zowel het OM als de twee veroordeelden hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Het onderzoek naar de belastingfraude begon op basis van informatie uit telefoontaps in het onderzoek naar de wegens ontucht veroordeelde ex-PSV-directeur Fons Spooren. Ook hij zou met hulp van dezelfde accountant de belasting hebben ontdoken. De taps zijn volgens het gerecht -de verdediging beweert van niet- een geldig bewijs tegen Hiddink en zijn accountant. In hun verklaringen hoort het OM expliciete en impliciete bekentenissen.

De advocaten van Hiddink hadden twee weken geleden nog de vrijspraak gepleit. Zij waren van mening dat het proces helemaal niet gevoerd had mogen worden en dat hun cliënt bewust gezocht is als slachtoffer in een publicitair aantrekkelijke zaak. Ze waren er ook van overtuigd dat de Nederlander wel degelijk de intentie had om in Achel te gaan wonen: ,,Dat hij niet vaak in Achel is geweest, had ook te maken met zijn zeer drukke agenda in die periode. In de maanden november en december van 2002 had hij maar twaalf dagen de mogelijkheid om in België te zijn. Daarvan was hij er vijf in Achel. Dat is een substantieel deel''.