'Airbus schrapt 8.000 banen in Frankrijk en Duitsland'
De Airbus A380 heeft een leveringsachterstand van twee jaar door bekabelingsproblemen. Foto: © REUTERS
HAMBURG - Vliegtuigbouwer Airbus schrapt 3.500 banen in Duitsland en 4.200 jobs in Frankrijk. Dat gebeurt in het kader van zijn herstructureringsprogramma 'Power 8', dat maandag werd goedgekeurd, schrijft Die Welt dinsdag op zijn website. De Duitse krant haalt bronnen aan dichtbij het bedrijf.

In Frankrijk en Duitsland werken respectievelijk 22.000 en 21.000 mensen voor Airbus. De verdeling van de productie tussen beide landen zou onveranderd blijven voor het grote model A380. Het toekomstige langeafstandstoestel A350 zal grotendeels in Frankrijk worden gebouwd, terwijl de opvolger van het vliegtuig voor middellange afstanden, de A320, in Duitsland zal worden gemaakt, weet Welt Online.

De raad van bestuur van moederbedrijf EADS gaf maandag unaniem groen licht voor Power 8. Het personeel krijgt woensdag de modaliteiten van het plan te horen. Volgens het Duitse persbureau DPA geeft EADS dinsdag om 16 uur op een persconferentie in Brussel meer tekst en uitleg bij het pakket maatregelen.

''Vuurwerk''

De Franse en Duitse bonden hebben, na onenigheid in het begin, nu beslist om één front te vormen en zo de sociale impact van de herstructurering zo klein mogelijk te houden. De bonden zitten vandaag bijeen in de lokalen van de Europese Metaalvakbond in Brussel. Nadien zullen ze hun strategie op een persconferentie uiteen doen.

Vanuit Frankrijk klinkt alvast harde taal. De Franse vakbonden laten weten "vuurwerk" te zullen maken indien ze niet tevreden zijn met de verdeling van de besparingen over de verschillende Airbus-fabrieken. De impact zou volgens mediaberichten het grootst zijn in Saint-Nazaire en Meaulte, waar de fabrieken van Airbus verkocht zouden worden.