Israëlische leger trekt zich terug uit Nablus
Foto: afp
NABLUS - Het Israëlische leger heeft zijn troepen en pantservoertuigen dinsdagmorgen teruggetrokken uit Nablus, na een drie dagen durende operatie in de Palestijnse stad om verdachten op te pakken. Palestijnen hebben dat gezegd en het leger heeft bevestigd dat het uitgaansverbod is ingetrokken, maar niet dat de operatie nu helemaal voorbij is.

De inwoners van Nablus mochten niet op straat komen terwijl de Israëlische soldaten huiszoekingen deden om zeven verdachten op te sporen. De burgemeester maande de inwoners dinsdag hun normale leven te hervatten omdat de soldaten volgens hem waren vertrokken. Hij zei dat vuilnismannen al begonnen waren de bij de operatie achtergelaten rommel op te ruimen. Maar de gouverneur van het district Nablus zei te vrezen dat het leger alleen maar een pauze heeft genomen en dat de operatie spoedig zal worden hervat.

Maandag werd een Palestijnse man doodgeschoten toen soldaten naar eigen zeggen het vuur openden op een groep mannen op een dak waar zij even tevoren gewapende mannen hadden gezien en waar later een wapen werd gevonden. Volgens de Palestijnen was de man echter ongewapend en werd hij vanuit een voorbijrijdende jeep doodgeschoten.

Bij de Israëlische operatie werden vijf gezochte Palestijnen aangehouden en werkplaatsen ontdekt waar onderdelen voor bommen en explosievengordels werden gemaakt, alsmede een studio waar kandidaten voor zelfmoordaanslagen hun afscheidsboodschap konden opnemen.