BRUSSEL - 76,1% van de werknemers van VW Vorst heeft ingestemd met het toekomstplan. De fabriek kan verder als producent van Audi. De vakbonden spreken van ,,een heel duidelijke meerderheid voor het plan Audi''.
Pascal Van Cauwenberg (ACV) en Hedwin De Clercq (ABVV) reageerden zichtbaar opgelucht op de uitslag. ,,De minderheid zal zich hier moeten bij neerleggen'', gaven ze aan tijdens een korte toelichting. Ze verwachten dat de sfeer de komende dagen wel gespannen zal zijn, maar rekenen niet op nieuwe acties. De komende dagen gaan ze verder met het uitwerken van het plan.

De werknemers van Volkswagen Vorst hebben vanmiddag hun stem laten horen tijdens het referendum over de toekomst van Volkswagen Vorst. In totaal brachten 2.100 werknemers hun stem uit. Het referendum vond plaats in het magazijn van de fabriek. De stemming verliep rustig.

Zowel de arbeiders als de bedienden mochten hun stem uitbrengen. Ze kregen één vraag: gaat u akkoord of niet akkoord om met Audi verder te gaan? De directie van Volkswagen wil de fabriek namelijk omvormen tot een Audifabriek. Voorwaarde is wel dat het personeel drie uur per week langer wil werken - 38 uur in plaats van 35 - voor hetzelfde loon. Er zouden ook enkele premies verdwijnen.Ochtendploeg ging aan het werk

Vanmorgen was de ochtendploeg aan het werk gegaan, nadat gisteren zowel de ochtend- als de namiddagploeg het werk had neergelegd. ,,Na de informatievergadering trokken de mensen terug naar hun werkposten. De ketting draait'', aldus een woordvoerster van de directie vanmorgen. Ook de middagploeg ging gewoon aan het werk.

De vakbonden hadden het voorstel van de directie goedgekeurd, maar een deel van het personeel ziet het plan niet zitten. Daarom werd besloten om een bindend referendum te organiseren.