Heibel om botten van Jezus
Foto: reuters
Een nieuwe documentaire van Discovery Channel waarin belangrijke christelijke axioma’s ter discussie worden gesteld, zorgt voor de nodige ophef. In 'The lost tomb of Jesus', die in de Verenigde Staten op 4 maart wordt uitgezonden, wordt gesteld dat tien eeuwenoude stenen kisten die in 1980 gevonden zijn in wat nu een buitenwijk van Jeruzalem is, de beenderen bevatten van Jezus, Maria Magdalena en zelfs van Jezus’ zoon.
Een van de kernpunten van de christelijke geloofsleer is Jezus’ wederopstanding en tenhemelopneming.

Volgens James Cameron, die de documentaire produceerde en eerder al eens een Oscar in de wacht sleepte, is vrijwel uitgesloten dat de botten van iemand anders dan Jezus en zijn familie zijn. Amos Kloner, een archeoloog die bij de opgraving is geweest, stelt echter dat de bevindingen niet wetenschappelijk te onderbouwen zijn en meent dat het de makers van de documentaire vooral om financieel gewin te doen is.

Veel van de namen op de kisten, volgens de documentairemakers onder meer ’Judah, zoon van Jezus’, behoren tot de meest gebruikte Joodse namen uit deze tijd, aldus Kloner. Tien jaar geleden al werden de kisten ontdekt.

De Grieks-orthodoxe geestelijke Attallah Han, stelt dat de documentaire indruist tegen religieuze, historische en spirituele principes waar christenen aan vasthouden. ,,Het historische, religieuze en archeologische bewijs toont aan dat Christus is begraven op de plaats van de Heilige Grafkerk", aldus Han. De kisten die het middelpunt zijn van de controverse werden echter niet in de oude stad van Jeruzalem gevonden, waar de Heilige Grafkerk staat.

Stephen Pfann, bijbelwetenschapper aan de Universiteit van het Heilige Land in Jeruzalem, zegt dat christenen zich evenwel niet door de documentaire zullen laten overtuigen. ,,Maar sceptici houden er in het algemeen van verhalen die voor veel mensen belangrijk zijn op losse schroeven te zetten", aldus Pfann.