Cheney doelwit aanslag in Afghanistan
Foto: ©ap
KABUL - Bij de Amerikaanse legerbasis Bagram in Afghanistan heeft zich dinsdag een explosie voorgedaan terwijl de Amerikaanse vice-president Dick Cheney er op bezoek was. Daarbij vielen 23 doden en twintig gewonden. Cheney bleef ongedeerd en heeft de basis kort na de aanslag verlaten, zeiden Amerikaanse en Afghaanse woordvoerders. De aanslag werd opgeëist door de Taliban, die zeiden dat Cheney hun doelwit was.

De explosie deed zich voor bij het buitenste veiligheidshek. Cheney bevond zich veilig binnen in de basis en was waarschijnlijk niet het doelwit, zei een woordvoerder.

Een beller die de aanslag namens de Taliban opeiste, zei dat Cheney het doelwit was en dat de aanslag was uitgevoerd door Mullah Abdul Rahim, een Afghaan uit de provincie Logar. ,,We wisten dat Dick Cheney op de basis zou logeren'', zei hij. ,,De aanvaller probeerde Cheney te bereiken.''

Cheney zei dat hij na de explosie snel naar een schuilkelder in Bagram werd gebracht. Hij zei dat een zelfmoordaanslag op Bagram een manier was van rebellen om het gezag van de centrale regering aan te vechten. ,,Het zou niet van invloed moeten zijn op hoe wij ons gedragen'', zei hij.

Meeste slachtoffers Afghanen

Twintig doden waren Afghaanse arbeiders, zei het bureau van Karzai. Volgens de NAVO-troepenmacht ISAF kwamen ook een Amerikaanse en een Zuid-Koreaanse militair en een Amerikaanse onderaannemer om het leven.

De omgekomen Afghanen werden in zwarte lijkzakken en houten kisten weggedragen naar een pleintje waar honderden Afghanen bijeen kwamen. Veel slachtoffers waren vrachtwagenchauffeurs die in de rij stonden bij de eerste van ten minste drie toegangspoorten die gepasseerd moeten worden om op de basis te komen.

Basis zwaarbeveiligd

Op de basis zijn 5.100 Amerikaanse militairen plus 4.000 coalitiesoldaten en contractwerkers gelegerd. Binnen de basis bevinden zich extra beveiligde gedeelten met extra controleposten. Het lijkt vrijwel onmogelijk dat een aanvaller de basis binnen kan komen, de vice-president kan lokaliseren en dichtbij kan komen zonder ontdekt te worden.

Het is niet de eerste aanslag op een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris in Afghanistan. In januari vorig jaar blies een opstandeling zichzelf op tijdens een als geheim bedoeld bezoek van de Amerikaanse ambassadeur aan de provincie Uruzgan, waarbij tien Afghanen om het leven kwamen.

Overleg met Karzai

Cheney reisde dinsdag per vliegtuig van Bagram naar het vijftig kilometer zuidelijker gelegen Kabul. Daar werd hij door bewakers met wapens in de aanslag opgewacht en per auto naar het paleis van Karzai gebracht voor besprekingen over het toegenomen geweld in Afghanistan. Afghaanse, Amerikaanse en NAVO-troepen verwachten dat de Taliban in het voorjaar een nieuw offensief zullen ontketenen.

In de zuidelijke stad Kandahar raakten dinsdag drie mensen gewond bij een zelfmoordaanslag op Afghaanse politieagenten. NAVO-soldaten schoten in de stad ook een automobilist dood die waarschuwingen in de wind sloeg om niet te dicht bij hun patrouille te komen, aldus een legerwoordvoerder.