GENT - Het Gentse biotechnologiebedrijf Innogenetics schreef in 2003 minder in het rood dan het jaar voordien. Het nettoverlies bedroeg 14 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 16,3 euro. In de diagnostica-afdeling steeg de operationele winst van 1 tot 7 miljoen euro.


De omzet van het bedrijf steeg met 17,5 procent tot 65,2 miljoen euro. Dat omzetcijfer omvat naast de productverkopen ook de royalty-en licentie-inkomsten. De productverkoop steeg met 11 procent tot 53 miljoen euro. Het bedrijfsverlies verminderde van -16,3 tot -13,8 miljoen euro.

De verbeterde financiële toestand is hoofdzakelijk te danken aan de diagnostica-afdeling. Winst en omzet namen er sterk toe als gevolg van hogere royalty- en licentie-inkomsten en de betere verkoopcijfers in infectieziekten, genetische testen en de ziekte van Alzheimer. De operationele winstmarge nam er toe van 2,1 tot 11 procent.

De uitgaven voor onderzoek stegen met 14 procent tot 32,8 miljoen euro. Op 31 december bedroeg de kaspositie van Innogenetics 43,5 miljoen euro. Dat is bijna 5 miljoen euro meer dan een jaar eerder.

Afgevaardigd bestuurder Philippe Archinard bevestigt de goede vooruitzichten voor 2004. ,,Een toename van het omzetcijfer en een verdere verbetering van onze diagnostica-afdeling zullen ook in 2004 ons toegenomen engagement moeten ondersteunen in het onderzoek naar nieuwe therapeutische vaccins voor de behandeling van infectieziekten zoals hepatitis C'', aldus Archinard.