PORT-AU-PRINCE - De rebellen in Haïti hebben in hun opmars naar Port-au-Prince Mireblais, op veertig kilometer van de hoofdstad, veroverd. Ondertussen trok de politie zich terug uit Les Cayes, de derde stad van het land.
In Mireblais verjoegen de rebellen vanmorgen de politie en bevrijdden zij volgens getuigen 67 gevangenen. Het was onduidelijk of de rebellen de stad bezetten of verder trokken naar Port-au-Prince. Gisteravond verliet de politie Les Cayes, dat honderd kilometer ten westen van de hoofdstad ligt. De stad werd ingenomen door de Base Résistance, een beweging die banden onderhoudt met de Haïtiaanse oppositie, maar niets te maken heeft met de rebellen.

Rebellenleider Guy Philippe zei gisteren dat zijn mannen zich verzamelen rond Port-au-Prince, in afwachting van het bevel ten aanval te trekken. De eerste doelwitten van de rebellen worden het Nationale Paleis en de privé-woning van president Jean-Bertrand Aristide in Tabarre, een buitenwijk van de hoofdstad. De rebellen hebben de opdracht om Aristide te arresteren als die weigert af te treden. Ze willen hem berechten voor onder meer corruptie en moord.

Aanhangers van Aristide, sommige gewapend met pistolen en machetes, zijn begonnen versterkingen te bouwen voor het Nationale Paleis. Tieners versleepten met bulldozers en heftrucks autowrakken, telefoonpalen en andere voorwerpen naar het paleis om er barricades mee op te werpen. ,,Als Aristide gaat, hak ik hun hoofden eraf en brand hun huizen plat!'', schreeuwden aanhangers van de president voor diens ambtswoning.

VN stuurt nog geen troepen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergaderde gisteren over Haïti. Caribische landen vroegen de raad met spoed een multinationale troepenmacht naar het land te sturen om de orde te herstellen. De Veiligheidsraad gaf echter aan dat pas te willen als de regering en de oppositiepartijen in Haïti het eens zijn geworden over een politieke regeling. Aristide zei tegen de nieuwszender CNN dat een kleine internationale troepenmacht de rebellen al op de knieën zou kunnen dwingen. Volgens hem zijn ,,enkele tientallen" buitenlandse soldaten of politieagenten mogelijk al genoeg. Aristide zei nogmaals dat hij niet zal aftreden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell stelde gisteren echter openlijk de vraag of Aristide nog wel kan aanblijven. ,,Of hij al dan niet kan doorgaan als president is iets wat we zorgvuldig zullen moeten bekijken, in het belang van het Haïtiaanse volk", zei Powell tegen journalisten.

Frankrijk

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin hield vandaag in Parijs besprekingen met zijn Haïtiaanse ambtgenoot Joseph Antonio over hoe kan worden voorkomen dat de opstand in een burgeroorlog uitmondt. De Villepin discussieerde met de Haïtiaanse delegatie over de vorming van een interim-regering en de stationering van een internationale troepenmacht in het land.

Frankrijk had ook leden van de Haïtiaanse oppositie uitgenodigd voor de besprekingen, maar die konden om logistieke redenen niet naar Parijs komen.