BRUSSEL - Op verschillende plaatsen heeft het verkeer vandaag zwaar te lijden gehad onder hevige sneeuwval en gladde wegen. Vanochtend stond er in Vlaanderen meer dan 1.100 kilometer file. Ook bus en trein hadden het moeilijk. Inmidddels zijn de meeste problemen opgelost.

Hevige sneeuwbuien veroorzaakten vanochtend zowel op de hoofdwegen als op de secundaire wegen zware problemen. Op de grote ring rond Brussel stond het ochtendverkeer in beide richtingen vast. Op de kleine ring waren tot omstreeks tien uur alle tunnels gesloten. De strooidiensten waren massaal uitgerukt, maar reden zich op heel wat plaatsen zelf vast in sneeuw en verkeer.

Rond 9 uur riep de federale politie op om de auto aan de kant te laten of, voor wie al onderweg was, op een parking te gaan staan. Dezelfde oproep werd ook gedaan aan de vrachtwagenbestuurders. Op bepaalde plaatsen, onder meer aan de verkeerswisselaar in Zwijnaarde (E17), moesten de vrachtwagens halt houden omdat ze de helling niet op geraakten.
Code geel
De verkeerschaos is gedeeltelijk te verklaren doordat de weerdiensten voor vanochtend code geel - een lichte wintertoestand - hadden voorspeld. Daardoor rukten te weinig strooidiensten uit. Dat bevestigt de Meteowing, de weerdienst van de luchtmacht, die intussen de code heeft aangepast naar rood (zware wintertoestand). Voor de komende uren voorspelt de weerdienst nog meer sneeuw.

Het moment waarop de zwaarste sneeuwval begon, versterkte de problemen nog. ,,De sneeuwval begon namelijk samen met de ochtendspits, wat voor chaos zorgde op de wegen", zegt Wim Van Wijmeersch van de Meteowing. Maar volgens het KMI waren de problemen door de sneeuw hoe dan ook niet te vermijden. ,,Er is al vanaf vier uur vanochtend gestrooid, maar als over het zout geen auto’s rijden, haalt dat weinig uit, zelfs al is er voldoende gestrooid'', zegt een medewerker van het KMI.

Geen bussen en trams
De Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn vroeg deze voormiddag alle bussen in de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant om halt te houden. In Brussel legde de MIVB het bus-en tramnet stil. Rond de middag werden die opnieuw vrijgemaakt. Op enkele delen na wordt het volledige bustraject opnieuw afgewerkt. Het uurrooster loopt echter nog niet zoals het hoort.

Bij De Lijn leken de problemen zich rond de middag te verplaatsen naar de provincie Limburg. Woordvoerster Astrid Hulhoven: ,,De problemen in Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen lijken te verbeteren, al blijven er ook daar zware vertragingen mogelijk in steden als Gent, Leuven en Antwerpen''.

Treinen opnieuw op spoor
In het treinverkeer bleven de problemen beperkt tot vastgesneeuwde wissels. Dat leidde tot vertragingen van ongeveer twintig minuten. ,,Vanochtend waren er vooral problemen op de lijn Antwerpen-Brussel, op de rest van het net bleven de vertragingen eerder beperkt'', stelt NMBS-woordvoerder Jochem Govaerts. ,,Sinds vanmiddag normaliseert de toestand zich langzaam maar zeker.''

Luchthaven
Op de luchthaven van Zaventem zijn de start- en landingsbanen ondergesneeuwd en bepaalde vluchten (onder meer naar Londen, München en Hamburg) zijn afgelast of ondervinden vertragingen, zo staat te lezen op de website van luchthavenuitbater BIAC.

Stroompanne
In delen van Oost- en West-Vlaanderen zorgde een grootschalige elektriciteitspanne vanochtend nog voor extra hinder. Daardoor waren sommige wegen niet verlicht. De panne werd veroorzaakt door poedersneeuw die in de metaalcabines binnengedrongen was. Rond 9 uur waren de grootste problemen echter verholpen en had bijna iedereen weer stroom.

Pech
De VAB kreeg vanochtend tachtig procent meer oproepen te verwerken dan tijdens dagen voordien, zei Maarten Matienko van VAB aan Belga. ,,Vooral voor verkeersongevallen en voor wagens die gewoonweg niet konden vertrekken. Al bij al valt de chaos echter nog mee omdat het vakantie is", aldus Matienko.

De pechcentrale van Touring kreeg sinds vanochtend bijna uitsluitend oproepen in verband met auto-ongevallen. Het aantal sleepaanvragen verdrievoudigde in de loop van de voormiddag. Door de files hadden wegenwachters problemen om bij de pechvogels te geraken.