Een provinciale rechtbank in de Spaanse stad Almeria heeft woensdag het beroep van de Spaanse wielrenner Carlos Roman Golbano tegen zijn in 2004 opgelopen veroordeling wegens dopinggebruik verworpen. De uitspraak is een opsteker voor de Internationale Wielerunie UCI in de strijd tegen doping.
Golbano diende na zijn veroordeling een klacht in tegen de UCI omdat hij vond dat het systeem van whereabouts onrechtmatig is. In 2007 werd zijn klacht al is verworpen en ook nu bevestigde de rechtbank in beroep het ongelijk van de renner.

De uitspraak bevestigt rechtstreeks de legitimiteit van het whereabouts-systeem. De rechtbank was van oordeel dat het systeem een aantal burgerrechten, zoals het recht op privacy van de renners, niet schendt.

De UCI tonde zich na afloop bijzonder tevreden. "We strijden in het wielrennen al jaren tegen doping. We zijn trots dat de sport in het algemeen de vruchten van onze toewijding zal kunnen plukken. We zijn er ook van overtuigd dat onze gezamenlijke inspanningen tegen doping zullen leiden tot een meer efficiënte bestrijding. Gerechtelijke uitspraken zoals deze bevestigen de basisprincipes waarop onze strategie en acties zijn gebaseerd", aldus voorzitter Pat McQuaid.