De Zwitser Roger Federer (ATP 1) heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen, via winst tegen de Rus Nikolay Davydenko (ATP 6) met 2-6, 6-3, 6-0, 7-5. Jo-Wilfried Tsonga (ATP 10) volgde zijn voorbeeld door de Serviër Novak Djokovic (ATP 3) in vijf sets te verslaan: 7-6 (10/8), 6-7 (5/7), 1-6, 6-3 en 6-1.
In de halve finales staan Federer en Tsonga tegenover elkaar.

Davydenko werd als een gevaarlijke klant aangezien na zijn tornooiwinst in Qatar, waar hij zowel Roger Federer als Rafael Nadal klopte. Maar het was vooral de laagzittende zon die Federer in de eerste set hinderde.

Tsonga werd dan weer geholpen door de omstandigheden. Djokovic had tijdens de wedstrijd immers herhaaldelijk last van maagkrampen en moest zelfs bij aanvang van de vierde set het veld even verlaten. Toen stond het nog 1-2 in het voordeel van de Serviër. Tsonga pakte echter vlotjes de laatste twee sets en besliste de wedstrijd in zijn voordeel.

In de halve finales neemt de Fransman het vrijdag op tegen de Zwitser Roger Federer. Die plaatste zich woensdag via winst in de kwartfinales tegen de Rus Nikolay Davydenko (ATP 6) met 2-6, 6-3, 6-0 en 7-5. Voor Tsonga is het de tweede keer in zijn carrière dat hij bij de laatste vier staat op een grandslamtoernooi, na zijn verloren finale op de Australian Open van 2008.

'Ik ben klaar om het tegen Federer, de beste speler aller tijden, op te nemen. Het zal moeilijk zijn, maar het publiek steunt me volledig. Ik vind het fantastisch', aldus een tevreden Tsonga.