BRUSSEL - Op de Heizel in Brussel zijn zaterdag uiteindelijk een kleine tienduizend mensen opgedaagd om deel te nemen aan een eerste selectieproef voor penitentiaire beambten of cipiers. Dat zegt Myriam Bouveroux van Selor, het selectiebureau van de overheid. Uiteindelijk wil de overheid per taalrol naar een lijst van zevenhonderd geslaagden.
,,We hadden in totaal 14.000 uitnodigingen verstuurd voor deze eerste proef, die een aantal competenties onderzocht via meerkeuzevragen'', aldus Bouveroux. ,,Er kwamen zowat 2.500 Nederlandstalige en 7.200 Franstalige kandidaten opdagen.''

Van elke taalrol zullen de 1.200 best presterende mensen mogen deelnemen aan een tweede selectieronde, waar onder meer de stressbestendigheid van de kandidaten zal worden getest en een interview wordt afgenomen. Die tweede ronde vindt plaats in twee groepen, een in het voorjaar en een in het najaar.

Uiteindelijk is het de bedoeling om per taalrol zevenhonderd geslaagden over te houden, die een reservelijst zullen vormen. Precieze cijfers van het aantal vacante plaatsen had Bouveroux niet, omdat dat aantal vaak verandert. ,,Maar de eersten onder hen zullen vrij snel in dienst kunnen komen'', zo luidde het.

Toeloop zorgt voor file

Zaterdagochtend stonden er door de grote toeloop voor de selectieproef lange files op de Brusselse Ring, zo meldde de VRT eerder. De proef zou naar schatting afgelopen zijn rond 13.15 uur.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig