Belgische uitgevers willen geld van Google
BRUSSEL - De Belgische uitgeverijen zijn boos op Google News, dat sinds gisteren ook Belgisch nieuws op zijn website aanbiedt. Google heeft voor het publiceren van nieuwsartikels geen toestemming gevraagd aan de Belgische uitgeverijen en betaalt ook geen auteursrechten. De uitgeverijen roepen om een financiële regeling.
Google News brengt op elk moment van de dag een overzicht van het belangrijkste nieuws uit verschillende Nederlandstalige bronnen. Google News toont enkel titel en inleiding van de nieuwsberichten. Wie meer wil lezen klikt door naar de nieuwssite waarvan het bericht afkomstig is.

Maar voor de digitale reproductie van krantenartikels of audiovisueel nieuws moeten auteursrechten betaald worden en Google heeft de uitgeverijen daarvoor niet gecontacteerd, zegt Alex Fordyn, secretaris-generaal van de Belgische Vereniging van Dagbladuitgevers (BVDU). ,,We hebben ook vastgesteld dat er een probleem is en hebben de juridische diensten van de uitgeverijen gecontacteerd. Alle uitgeverijen zijn unaniem: Google heeft geen toestemming gevraagd en er moet een overeenkomst gesloten worden'', legt Fordyn uit.

De BVDU heeft een brief geschreven, waarin Google opgeroepen wordt om een financiële regeling te treffen. Die brief moet nog eerst aan alle uitgeverijen ter goedkeuring voorgelegd worden. Nadien vertrekt die brief naar Google VS. Als er geen tegemoetkoming en compromis komt, stappen de Belgische uitgeverijen naar het gerecht.

Ook in Nederland zijn er gelijkaardige problemen met Google. In Frankrijk deed zich hetzelfde vorig jaar voor en werd het nieuws van het persagentschap AFP uiteindelijk van de Google-site gehaald.

Bij Google Benelux, waarvan het kantoor gevestigd is in het Nederlandse Amsterdam, was vanavond niemand bereikbaar voor commentaar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig