Maar voor de digitale reproductie van krantenartikels of audiovisueel nieuws moeten auteursrechten betaald worden en Google heeft de uitgeverijen daarvoor niet gecontacteerd, zegt Alex Fordyn, secretaris-generaal van de Belgische Vereniging van Dagbladuitgevers (BVDU). ,,We hebben ook vastgesteld dat er een probleem is en hebben de juridische diensten van de uitgeverijen gecontacteerd. Alle uitgeverijen zijn unaniem: Google heeft geen toestemming gevraagd en er moet een overeenkomst gesloten worden'', legt Fordyn uit.
De BVDU heeft een brief geschreven, waarin Google opgeroepen wordt om een financiële regeling te treffen. Die brief moet nog eerst aan alle uitgeverijen ter goedkeuring voorgelegd worden. Nadien vertrekt die brief naar Google VS. Als er geen tegemoetkoming en compromis komt, stappen de Belgische uitgeverijen naar het gerecht.
Ook in Nederland zijn er gelijkaardige problemen met Google. In Frankrijk deed zich hetzelfde vorig jaar voor en werd het nieuws van het persagentschap AFP uiteindelijk van de Google-site gehaald.
Bij Google Benelux, waarvan het kantoor gevestigd is in het Nederlandse Amsterdam, was vanavond niemand bereikbaar voor commentaar.