Verdoofde patiëntes betast op operatietafel
Foto: rr
In Nederland is commotie ontstaan rond de ziekenhuisstage van artsen in opleiding. Zij zouden vrouwen die een gynaecologische operatie ondergaan, betasten en gebruiken als 'levende oefenpop'. Het nieuws is uitgebracht door het Algemeen Dagblad.
Volgens de krant worden de co-assistenten door hun opleiders, gynaecologen, aangespoord om de bewusteloze patiënt vaginaal te onderzoeken zonder dat die daarvoor toestemming hebben gegeven. De praktijken, waarbij soms vier mensen na elkaar de bewusteloze patiënt bevoelen, spelen zich af in grote Nederlandse ziekenhuizen.

Twee vingers in de schede en één hand op de buik
Tegen alle normen en regels in, krijgen de studenten zo gelegenheid het ’vaginaal toucher’ te oefenen. Zij voelen daarbij met twee vingers in de schede en een hand op de buik om eventuele afwijkingen vast te stellen. Op diezelfde manier worden zij ook getraind in anaal onderzoek, zowel bij mannen als vrouwen.

Geen toestemming gevraagd
Artsen in opleiding moeten tijdens hun ziekenhuisstage ervaring opdoen. Maar een patiënt mag pas door een co-assistent betast worden als die daarmee instemt. En daar wringt het schoentje blijkbaar. Tegenover het Algemeen Dagblad verklaren diverse geneeskundestudenten dat zij de artsen nooit om toestemming hebben horen vragen aan de patiënt. Ook zou in de medische dossiers van patiënten niets terug te lezen zijn over gegeven toestemming.

Geen eenmalige incidenten
Dat het niet gaat om enkele eenmalige incidenten, zou blijken uit de eerste conclusies van een nog lopend landelijk onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Daarin geven artsen aan dat zij inderdaad onderzoek doen bij verdoofde patiënten, zonder dat deze daar toestemming voor heeft gegeven.

De Nederlandse beroepsvereniging voor gynaecologen is geschokt door de bevindingen en kondigt maatregelen aan.