NEW DELHI - Vanuit verschillende delen van de wereld wordt hulp gestuurd naar het westen van India, dat gisteren door een zware aardbeving werd getroffen. Ook betuigen diverse landen hun medeleven met de slachtoffers van de ramp.
Een Brits reddingsteam van 69 mensen vertrok vandaag naar de miljoenenstad Ahmedabad, dat middenin het rampgebied ligt. Ook vanuit Zwitserland zijn hulpverleners naar de stad gestuurd. Ze nemen 18 ton hulpgoederen mee. Het Internationale Rode Kruis hoopt snel twee mobiele hospitaals naar het rampgebied te sturen. Ook uit Japan komt hulp.

China, dat in het verleden regelmatig met India overhoop lag, heeft zijn medeleven betuigd en hulp aangeboden. Paus Johannes Paulus II zei intens verdrietig te zijn over het leed dat de aardbeving heeft veroorzaakt.

Europese Unie

De Europese Unie heeft 3 miljoen euro (zo'n 121 miljoen frank) uitgetrokken voor de hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving in India. Dat heeft Europees Commissaris Poul Nielson vandaag bekendgemaakt.

Nielson, binnen het dagelijks bestuur van de Unie belast met humanitaire hulpverlening, spreekt van een ,,vreselijke tragedie''. Hij zegt de Indiërs op alle mogelijke manieren te willen helpen.

De Belgische regering heeft 40 miljoen (990.000 euro) uitgetrokken voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving.

Italië heeft 5 miljard lire (100 miljoen frank) uitgetrokken voor de hulpverlening aan de slachtoffers van de ramp. Het geld wordt gebruikt voor de aankoop van medicijnen en waterzuivering.

Duitsland stuurt 27 technici naar het getroffen gebied. Zij zijn van speciale zoekcamera's voorzien. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn heeft twee miljoen mark (40 miljoen frank) uitgetrokken voor de eerste hulp.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig