TEHERAN - Een militaire rechtbank in Teheran heeft vandaag drie ex-leden van de Iraanse geheime dienst veroordeeld tot de doodstraf. De rechtbank acht hen schuldig aan de moord op vier Iraanse oppositieleden en intellectuelen. Vijf anderen kregen levenslang. Dat heeft het Iraanse persbureau IRNA gemeld.
De moorden dateren van november en december 1998. Oppositielid Darioush Forouhar en zijn echtgenote en de schrijvers Mohammed Mokhtari en Mohammed-Jafar Pujandeh kwamen toen om het leven.

De twee vermoedelijke opdrachtgevers en drie andere agenten werden met levenslang bedacht. Voor de drie agenten die de moorden uitvoerden, wacht de doodstraf. De veroordeelden kunnen beroep aantekenen bij het hooggerechtshof.

Kathami

Het was de eerste keer in de Iraanse geschiedenis dat agenten van de inlichtingendienst terecht staan. Waarnemers beschouwen het proces, dat op 23 december 2000 achter gesloten deuren van start ging, als een test voor de pogingen van de gematigde president Mohammed Khatami om de geheime diensten te dwingen zich aan de wetten te houden.

Volgens gematigde Iraniërs is de geheime dienst verantwoordelijk voor meer dan tachtig moorden en verdwijningen in het laatste decennium.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig