DAVOS - Met waterkanonnen en traangas heeft de Zwitserse politie vandaag verhinderd dat tegenstanders van de globalisering het World Economic Forum in Davos zouden lamleggen.
Ongeveer 800 manifestanten werden opgevangen in de streek rond Davos. Anderen werden al tegengehouden aan de Italiaans-Zwitserse grens. Tweehonderd manifestanten werden in de buurt van het treinstation omsingeld.

In het nabijgelegen stadje Landquart werd traangas ingezet om ongeveer 600 actievoerders te stoppen. Gefrusteerde manifestanten blokkeerden nadien de autoweg tussen Landquart en Davos.

Politie-eenheden uit alle hoeken van het land waren gemobiliseerd voor de jaarlijkse bijeenkomst van wereldleiders, topbankiers, industriëlen en managers. Alle toegangswegen tot het conferentiecentrum waren hermetisch afgesloten met behulp van bewapende jeeps en pantservoertuigen, waterkanonnen en traangas. De weinige actievoerders die in Davos geraakten, druipten ontgoocheld af.

Het zero tolerance-beleid van de politie hield de meeste tegenstanders ver van Davos. Aan de Italiaans-Zwitserse grenspost Chiasso werden waterkanonnen ingezet toen actievoerders door de barricades probeerden te dringen. Anderen bezetten de treinverbinding tussen Zurich en Chur.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig