JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Barak en de Palestijnse president Yasser Arafat proberen komende week het vredesoverleg voor het Midden-Oosten een nieuwe impuls te geven. Dinsdag of anders woensdag ontmoeten ze elkaar in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Dat zegt een belangrijke Palestijnse functionaris.
De twee leiders proberen vlak voor de verkiezingen voor een nieuwe Israëlische premier overeenstemming te bereiken over de belangrijkste onderwerpen, aldus een Palestijnse functionaris. Het overleg wordt gehouden onder toezicht van de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Ondanks de sabbat hadden de Israëliërs en de Palestijnen vandaag informeel contact. Dat gebeurde in een hotel in de Israëlische badplaats Eilat, waar de Israëlische delegatie verblijft. In de loop van de dag gaan de besprekingen voort.

Een van de hete hangijzers vormt de verdeling van Jeruzalem, waarover gisteren intensief werd onderhandeld. Ook over de grenzen tussen de Palestijnen en Jordanië en Egypte wordt gepraat. Volgens de Palestijnen heeft Israël zijn eis opgegeven dat het de controle houdt over deze grensovergangen. Israël wil dit niet bevestigen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig