BERLIJN - De voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl moet een boete betalen van 300.000 Mark (ongeveer 6,7 miljoen frank) wegens de zwartgeldaffaire binnen zijn CDU. Als Kohl de boete betaalt dan zal de Duitse justitie haar gerechtelijk onderzoek naar hem sluiten. Dit heeft het Duitse persbureau DPA vernomen uit bronnen in Berlijn.
Volgens de anonieme bronnen wordt de officiële schikking in februari bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie in Bonn ziet dan van verdere vervolging af. Openbaar aanklager Bernd Köning wil de berichten niet bevestigen en ook de advocaat van Kohl geeft geen commentaar.

Kohl wordt ervan verdacht in 1997 en 1998 ruim 5,6 miljoen frank uit de partijkas eigenmachtig te hebben uitgegeven. Het geld kwam uit de kas van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag.

Tijdens zijn regeerperiode heeft Kohl illegaal vele miljoenen van anonieme gevers aangenomen. Het geld sluisde hij vervolgens door naar de partijkas.

De CDU moest als gevolg van de affaire 159 miljoen frank aan staatssteun inleveren. De partij heeft beroep aangetekend tegen de strafkorting op de staatssubsidie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig