PARIJS - Jean-Marie Le Pen, de leider van het Franse extreem-rechtse Front National, heeft zijn zetel in het Europees Parlement teruggekregen. De eerste kamer van beroep van het Europese Hof van Justitie heeft dat gisteren beslist.
De beslissing van gisteren is volgens een zegsman van het Europees Parlement gebaseerd op procedurele fouten en niet zozeer op inhoud.

De Franse parlementsvoorzitter Nicole Fontaine had ervoor gezorgd dat Le Pen zijn zitje in het Europees Parlement niet kon bekleden. In oktober 2000 verwierp het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een beroep dat Le Pen had aangespannen tegen een oordeel van de Franse Raad van State.

Die bevestigde in hoger beroep een gerechtelijk verbod voor Le Pen om nog langer deel uit te maken van enig vertegenwoordigend lichaam, zoals het Europees Parlement.

De uitspraak was het gevolg van een eerdere veroordeling van de Front National-voorman voor mishandeling van een socialistische kandidate tijdens de verkiezingscampagne van 1997 in Frankrijk.

Door het vonnis kon de voorzitter van het Europees Parlement Le Pen de deur van de vergaderzaal wijzen. Die daad heeft de rechtbank nu ongedaan gemaakt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig