MAIDAN SHAR - Honderden strijders die de afgelopen dagen bij Maidan Shar strijd hebben geleverd tegen troepen van de Noordelijke Alliantie, hebben zich overgeven. Maidan Shar ligt zo'n 20 kilometer ten zuidwesten van de Afghaanse hoofdstad Kabul.
Volgens de lokale commandant Hadji Ghulam Mohammed vloeide de strijd voort uit een ,,okaal geschil'. Alle mannen zijn inwoners van de regio. Ze weigerden zich over te geven aan lokale strijders van de Noordelijke Alliantie maar besloten te capituleren na gesprekken met functionarissen van het ministerie van Defensie in Kabul.

Mohammed zei dat er bij de gevechten geen slachtoffers zijn gevallen. Een journalist van het Franse persbureau AFP zegt echter honderd vers gedolven graven te hebben aangetroffen aan het front.

Aanvankelijk dacht de alliantie dat er zich in het gebied ongeveer tweeduizend Talibanstrijders bevonden, maar volgens een lokale commandant sloegen die op de vlucht na de val van Kabul op 13 november.

Talibanstrijders zijn maandag ook begonnen zich terug te trekken uit het stadje Spin Boldak vlakbij de Pakistaanse grens. Volgens ooggetuigen reed een stoet van 'tientallen zo niet honderden vrachtauto's met gedoofde lichten naar het zuiden de woestijn in'. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen zouden vandaag over Spin Boldak koers zetten naar Kandahar om opnieuw aanvallen uit te voeren op dit Talibanbolwerk.

Rabbani en Musharraf

De leider van de Noordelijke Alliantie, Burhannuddin Rabbani, is bereid om de Pakistaanse president Pervez Musharraf te ontmoeten. Dat heeft de minister Abdullah Abdullah van Buitenlandse Zaken van de anti-Talibancoalitie vandaag tegen het Japanse persbureau Kyodo gezegd.

,De Noordelijke Alliantie ziet Pakistan niet als een vijand, nu Islamabad haar banden met de Taliban heeft verbroken', aldus de minister. Abdullah noemde geen datum, maar sprak van een ontmoeting tussen Rabbani en Musharraf ,op korte termijn in de Verenigde Arabische Emiraten'.