Wat verandert er op 1 november?
Foto: © Photo News
Op 1 november treden een aantal veranderingen voor de consument in voege. Zo verdwijnt Proton in Carrefour-winkels, wordt veranderen van bank eenvoudiger en wordt de Europese domiciliëring ingevoerd. Een overzicht.

Carrefour dumpt Proton

Betalen met Proton is vanaf eind deze week niet meer mogelijk bij Carrefour. De winkelketen schaft de dienst af, waardoor je aan de betaalterminal alleen nog met Bancontact kan betalen. Reden is dat er te weinig Proton-gebruikers zijn. Per maand haalt een gemiddelde Carrefour-winkel slechts enkele tientallen transacties via Proton.

Veranderen van bank eenvoudiger en gratis

De banken bieden al sinds 2004 een beperkte verhuisgids aan die de klant door middel van een brochure helpt zijn verhuis van bank te organiseren. Vanaf 1 november wordt het mogelijk via één enkele handtekening alle producten voor het dagelijkse betalingsverkeer te verhuizen.

Volgens de nieuwe regeling moet de consument louter de nieuwe bank inlichten dat hij van de dienst wil gebruikmaken. Nadien is het aan de betrokken banken om alle verrichtingen te doen. De nieuwe bank opent dus zelf een rekening, vraagt kaarten aan, vraagt informatie op bij de oude bank, voert alle domiciliëringen en doorlopende opdrachten in en bezorgt de klant de nodige documenten om derden in te lichten.

Tweede fase vaccinatie Mexicaanse griep van start

Op 1 november gaat de tweede fase in de vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep van start. Vanaf dan worden onder meer zwangere vrouwen gevaccineerd. In de eerste fase werden het personeel van de ziekenhuizen en de huisartsen gevaccineerd. Ook studenten die stage lopen in een ziekenhuis, kregen die mogelijkheid.

In de tweede fase kunnen de overige professionelen in de gezondheidszorg worden gevaccineerd, naast mensen die behoren tot een medische risicogroep, zwangere vrouwen in het tweede en derde trimester van de zwangerschap, ouders met kinderen jonger dan 6 maanden, onderwijzend personeel en medewerkers uit de kinderopvang.

Trein naar Zaventem kost 2,05 euro extra

Wie met de trein van en naar de luchthaven van Zaventem reist, betaalt daar vanaf 1 november 2,05 euro extra voor. Het geld wordt gebruikt voor de spoorontsluiting van Brussels Airport. Abonnees en reizigers die volgens het beheerscontract tussen de staat en de NMBS recht hebben op gratis vervoer, dienen de vergoeding niet te betalen.

Europese domiciliëring

Op maandag 2 november wordt de Europese domiciliëring ingevoerd. Ruim 2.500 banken in Europa zullen de nieuwe betaaldienst al aanbieden, inclusief de Belgische banken. Tegen eind volgend jaar moeten alle Europese banken de grensoverschrijdende domiciliëring in hun aanbod hebben.

Het belangrijkste verschil met de huidige domiciliëring is dat je met de Europese domiciliëring niet langer je bank toestemming geeft om geld van je rekening te halen, maar wel je schuldeiser. Voor de automatische betaling van je telefoonrekening bijvoorbeeld zal dat Belgacom of Telenet zijn.