Gault Millau vernieuwt in de subtop
Roger Van Damme Foto: pol de wilde
Peter Goossens blijft voor Gault Millau de absolute nummer één, maar de culinaire gids heeft wel andere verrassingen in petto. Zo is Roger Van Damme van het Antwerpse 'Het Gebaar'de Chef van het jaar en verwelkomt de gids een tiental nieuwkomers bij de 'subtoppers'.

Peter Goossens en Het Hof van Cleve blijven voor Gault Millau de absolute top. Net zoals vorige jaar voert de topchef, die Vlaanderen intussen ook op tv leert koken, de lijst aan met een score van 19,5 op 20.

Ook de rest van de top-3 bljft onveranderd. Op nummer twee prijkt de Brusselse klassieker 'Comme chez Soi', op de voet gevolgd door de 'Sea Grill', eveneens uit de hoofdstad. Beide restaurants kregen een 19 op 20.

Patissier Chef van het jaar

Opvallend is vooral dat Gault Millau relatief onbekende namen in de bloemetjes zet. Roger Van Damme, chef van het Antwerpse restaurant 'Het Gebaar' krijgt de titel 'Chef van het Jaar'.

Dat is behoorlijk opmerkelijk, aangezien Van Damme, patissier van opleiding, zijn moleculaire keuken enkel op weekdagen en dan nog uitsluitend 's middags openstelt voor het publiek.

Nieuw talent

Gault Millau nivelleert ook in zijn bestand en gunt nieuwkomers een kans. Bij het lijstje van de 18/20 staan drie nieuwe namen, waaronder 'Het Gebaar'.

Een trapje lager, bij de 17 op 20, staan maar liefst zeven nieuwkomers. In het oog springt daar vooral A'qi. Het Brugse restaurant is een complete nieuwkomer in de gids en springt dus meteen naar een plaatsje in de subtop.

Er werden bij de voorstelling van de nieuwe gids ook prijzen uitgedeeld in nevencategorieën. Zo was er een aparte vermelding voor chef Geert Van Hecke: zijn Brugse 'Refter' is verkozen tot beste brasserie.

Chefkok Wouter Van der Vieren van restaurant Clandestino in Haasdonk mag een jaar lang pronken met de titel 'Beste Benelux Groenterestaurant 2009' en het restaurant Potiron in Kasterlee van chefkok Dirk Ver Heyen is maandag  bekroond tot het meest kindvriendelijke groenterestaurant.