Test-Aankoop: 'Internet veel te duur in België'
De tarieven voor breedbandinternet zijn in België nog steeds een pak hoger dan in de buurlanden. Vooral de twee grote providers, Belgacom en Telenet, samen goed voor 90 procent van de Belgische internetaansluitingen, houden het gemiddelde hoog. Dat stelt consumentenorganisatie Test-Aankoop maandag.

Volgens de Europese Commissie betaalt de consument in België gemiddeld 44 euro per maand, terwijl dat in de rest van Europa 37 euro is, luidt het. In vergelijking met 2005 zijn de populairste formules van Belgacom en Telenet volgens Test-Aankoop zelfs duurder geworden. 'En dit kan niet zomaar toegeschreven worden aan de gestegen downloadsnelheid.'

'De prijs die de consument uiteindelijk moet betalen, blijft te hoog', aldus de consumentenorganisatie. 'En nog te vaak wordt het downloadvolume beperkt, iets wat in de rest van Europa al lang ondenkbaar is.' Bij een combinatie van internet en telefonie wegen volgens Test-Aankoop vooral de gesprekskosten zwaar door. Bij een combinatie met digitale televisie speelt het gebrek aan concurrentie het meest.

Test-Aankoop dringt daarom aan op een functionele scheiding, 'waarbij er naast telecombedrijf Belgacom ook een onafhankelijke netwerkbeheerder komt die alle providers op een gelijkwaardige manier toegang geeft tot dat netwerk'. De organisatie wil ook eenzelfde evolutie op het gebied van de kabel.

Verder moet de Belgische staat zijn belang in Belgacom afbouwen, moet het BIPT daadkrachtig optreden en moet de politiek overgaan tot actie. Om die eisen kracht bij te zetten is Test-Aankoop een petitie gestart op haar website.