Bij twee crashes met legerhelikopters zijn vanmorgen in Afghanistan veertien Amerikanen om het leven gekomen. 

Bij de crash van een Amerikaanse legerhelikopter zijn vanmorgen in het westen van Afghanistan tien mensen omgekomen, zo heeft de Navo bekendgemaakt. Het gaat om zeven Amerikaanse soldaten en drie Amerikaanse burgers. Er vielen ook 26 gewonden: 14 Afghaanse soldaten, 11 Amerikaanse militairen en een Amerikaanse burger, aldus de Navo.

Oorzaak

Een Talibanwoordvoerder zei dat in de noordwestelijke provincie Badghis een helikopter door Talibanstrijders was neergehaald. Amerikaanse woordvoerders sloten vijandelijk vuur als oorzaak van de helikopterbotsing uit, maar gaven geen oorzaak voor de helikoptercrash.

Legerwoordvoerster Elizabeth Mathias noemde vijandelijk vuur als oorzaak onwaarschijnlijk, omdat het toestel niet onder vuur was gekomen toen het opsteeg. De Navo zei dat het toestel terugkeerde van een gezamenlijke operatie die was gericht tegen opstandelingen die betrokken zijn bij drugssmokkel.

Botsing

Bij een ander incident in het zuiden van Afghanistan zijn twee helikopters vermoedelijk tegen elkaar gebotst. Daarbij zijn vier Amerikaanse soldaten gesneuveld. 'Vier soldaten zijn omgekomen en twee anderen raakten gewond', bevestigt kolonel Wayne Shanks, de woordvoerder van het Amerikaanse leger.

De oorzaak van dat ongeval wordt onderzocht. Het staat vast dat er geen vijandelijke schoten werden afgevuurd.