MOSKOU - De Tsjetsjeense gijzelnemers hebben zaterdagmorgen twee gijzelaars geëxecuteerd. Dat gebeurde net voor of tijdens de start van de Russische bestorming van het theater. Dat heeft een Russische journaliste van het persagentschap Interfax gezegd. Zij maakte deel uit van de gijzelaars.
,,Ze hebben twee gijzelaars gedood, een man en een vrouw. Ze schoten een kogel in het oog van de man. Er was veel bloed", aldus journaliste Olga Tsjerniak, die tijdens de gijzelneming in het theater was.

,,Ik dacht dat ze ons allemaal gingen doden. Maar toen gebeurde iets. Ik verloor het bewustzijn en werd pas wakker in het ziekenhuis. Waarschijnlijk ging het om een speciaal gas (dat werd gebruikt). Ik ben zeker dat we van een gewisse dood gered zijn", aldus de journaliste.

Vooral de vrouwelijke gijzelnemers jaagden de gijzelaars schrik aan. ,,Ze vertelden ons dat ze hier waren gekomen om te sterven, dat ze naar Allah wilden en dat ze ons wilden meenemen", zei ze verder.

Het is niet duidelijk of de executie voor of tijdens de aanval plaatsvond. De officiële versie luidt dat de bestorming begon nadat het rebellencommando overging tot het doden van gijzelaars.