ROCKVILLE - De procureur van de Amerikaanse staat Maryland zal de doodstraf vragen tegen John Muhammad, maar niet tegen zijn 17-jarige stiefzoon John Lee Malvo. Beiden worden ervan beschuldigd de sluipschutters te zijn die in totaal tien mensen om het leven brachten en drie verwondden in en rond Washington.
Tegen Muhammad en diens zoon zijn zes moordaanklachten uitgesproken. Ze werden donderdagmorgen gearresteerd door de federale autoriteiten. In de wagen van Muhammad werd een wapen gevonden dat overeenstemt met het dodelijk tuig dat gebruikt werd bij elf van de dertien schietpartijen.

,,Beide mannen terroriseerden onze gemeenschappen," verklaarde Douglas Gansler, procureur in het district Montgomery (Maryland). Hij eist de doodstraf voor Muhammad, die als soldaat diende in de Golfoorlog en wiens motieven nog steeds onduidelijk zijn.

De gouverneur van Maryland, waar zes mensen het slachtoffer werden van de sluipschutters, heeft alleszins de twijfel opgeheven over de mogelijkheid om de doodstraf in zijn staat toe te passen. Hij verklaarde vrijdag dat het moratorium op executies in zijn staat eind april volgend jaar afloopt.

De staten Virginia en Alabama, waar ook enkele slachtoffers te betreuren vielen, willen de daders ook vervolgen.