MOSKOU - De Russische speciale troepen hebben bij de beëindiging van het gijzelingsdrama gebruik gemaakt van een of ander gas. Dit hebben twee van de bevrijde gijzelaars verklaard op de Russische radio. Meer dan veertig overlevenden van het gijzelingsdrama in Moskou hebben last van vergiftigingsverschijnselen.
Een gijzelaar zei dat ,,ze voelden dat de aanval door speciale troepen was begonnen. Ik weet niet wat voor soort gas dat was. Ik dacht: ze willen niet dat wij hieruit komen. We gaan allemaal dood''. Enkele ogenblikken later waren zware geweersalvo's te horen. ,,Wij beseften. Het zijn onze mensen. Het kwam van buiten.''

Ingedommeld

Op televisiebeelden waren de lijken van terroristen te zien die nog in de stoelen zaten waar ze waren doodgeschoten. Blijkbaar waren ze gedood nadat ze door het gas waren ingedommeld. Geen enkele van de vrouwelijke gijzelnemers was in staat de explosieven die op hun lichaam waren gebonden, tot ontploffing te brengen. De bommen werden later door experts ontmanteld.

Een van de acteurs van het gezelschap dat optrad in het theater zei dat de speciale troepen het gebouw waren binnengekomen, door een gat in de buitenmuur te blazen.

Een radiostation berichtte dat sommige gijzelaars mogelijk gestorven zijn als gevolg van het gebruik van het gas. De Moskouse radio Echo haalde artsen aan die verklaarden dat sommige gijzelaars mogelijk zijn gestikt in hun eigen braaksel. Het gebruikte gas zou de braakneigingen opwekken.