NEW YORK - Rusland heeft gisteren bij de VN-Veiligheidsraad verrassend een eigen ontwerp voor een resolutie over Irak ingediend. De tekst biedt een alternatief voor de ontwerpresolutie die de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben ingediend. Een Frans voorstel biedt dan weer een compromis tussen beide ontwerpteksten.
De Russen stellen voor dat militaire acties tegen Irak slechts mogelijk zijn na een nieuwe uitspraak van de Veiligheidsraad. Zij menen dat de tekst die de Britten en Amerikanen hebben ingediend, automatisch tot een aanval op Irak leidt als Bagdad de wapeninspecteurs hindert.

Druk op VS

De alternatieven van Rusland en Frankrijk zijn volgens diplomaten bedoeld om de Amerikanen bij de onderhandelingen te dwingen in hun ontwerpresolutie belangrijke wijzigingen aan te brengen, als ze die aangenomen willen zien.

In een reactie zei de Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties Sir Jeremy Greenstock echter: ,,Ik denk dat ze (Rusland en Frankrijk) zich moeten realiseren dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nogal standvastig zijn over wat ze in de tekst willen zien''.