CRAWFORD - De Verenigde Staten en China gaan vreedzaam samenwerken aan een kernwapenvrij Korea. Dat zijn de Amerikaanse president George W. Bush en zijn Chinese collega Jiang Zemin in Texas overeengekomen. Later op de dag hebben de VS, Japan en Zuid-Korea in een gezamenlijke verklaring geëist dat Noord-Korea zijn nucleair wapenprogramma ,,op een snelle en verifieerbare wijze" stopzet.
De Verenigde Staten maakten op 16 oktober bekend dat Noord-Korea haar kernwapenprogramma in het geheim heeft verdergezet, en dat het stalinistische land dit ook had toegegeven. Daarmee schond Noord-Korea een akkoord uit 1994, waarin het had beloofd het programma te bevriezen. Volgens het Witte Huis beschikt Pyongyang over een atoombom.

VS, Japan en Zuid-Korea

De leiders van de VS, Japan en Zuid-Korea deden hun verklaring in de marge van een bijeenkomst van de Asian Pacific Economic Cooporation (APEC). Die vergadering vindt plaats in het Mexicaanse Los Cabos.

De VS willen dat Noord-Korea haar massavernietigingswapens vernietigd. Noord-Korea wil daaraan tegemoet komen, op voorwaarde dat Washington een niet-aanvalspakt afsluit.