MOSKOU - Op één na zijn alle overleden gijzelaars in Moskou omgekomen door het bij de ontruiming gebruikte gas. Dat zegt het hoofd van de Moskouse gezondheidsdienst, Andrei Seltovski. Slechts een gijzelaar zou aan schotwonden zijn overleden.
Russische troepen bestormden zaterdagmorgen het theater in Moskou waar een Tsjetsjeens commando sinds woensdag meer dan 800 mensen gegijzeld hield. Bij de actie zijn al 117 gijzelaars omgekomen.

Van de bevrijde gijzelaars, verblijven er nog 646 in het ziekenhuis. Honderdvijftig van hen liggen in intensive care, 45 daarvan zijn er erg aan toe.

Bij de gijzelnemers vielen 50 doden. De leider van de gijzeling, Movsar Barajev, is ook gedood. Zijn lichaam werd volgens een vertegenwoordiger van het hoofdkwartier dat de operatie leidde, geïdentificeerd. Bij de speciale troepen vielen geen doden.

Drie gijzelnemers, onder wie een vrouw, zijn na de gijzeling opgepakt. In de loop van zaterdag werden in de Russische hoofdstad nog eens vier mogelijke medeplichtigen opgepakt. Nog eens drie met pistolen en explosieven gewapende mannen afkomstig uit de opstandige Kaukasusrepubliek werden in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt. Het is niet duidelijk of de drie gearresteerde mannen iets te maken hebben met het gijzelingsdrama.

Slaapgas

De Russische elitetroepen gebruikten bij hun operatie slaapgas om een groot deel van de gijzelnemers te neutraliseren. Dat vertelden twee gijzelaars na hun bevrijding op het Russische radiostation Echo.

De eerste tv-beelden van het gebouw tonen ook verschillende rebellen die in elkaar gezakt in een stoel zaten. Ze werden blijkbaar doodgeschoten nadat het gas hen verdoofd had. De vrouwelijke rebellen hebben niet de tijd gekregen zichzelf op te blazen. De explosieven die ze rond hun middel hadden gebonden, werden verwijderd. Uit vrees voor verborgen springstof, werd het theater kort na de operatie ontruimd.

,,Bloedbad voorkomen''

© ap
Volgens het Kremlin is door de bestorming van het theater een bloedbad voorkomen. Een Russische functionaris zei eerder dat de opstandelingen waren begonnen met het doden van de mensen in het theater. Kort na dat bericht drongen de troepen al schietend het gebouw binnen. Voordien zouden gedurende de nacht al zeker twee gegijzelden zijn gedood. De rebellen hadden eerder ook al gezegd dat ze explosieven in het gebouw hadden geplaatst.

De rebellen hadden de regering een ultimatum gesteld. Als het Kremlin voor vier uur (Belgische tijd) niet had ingestemd met de eis om al zijn troepen terug te trekken uit de deelrepubliek Tsjetsjenië, zouden ze beginnen met het executeren van de gegijzelden. De regering had de opstandelingen een vrije aftocht aangeboden, maar dat aanbod werd afgeslagen.

Poetin vraagt om vergiffenis

De Russische president Vladimir Poetin vroeg zaterdagavond om vergeving omdat de autoriteiten niet in staat zijn geweest alle gijzelaars te redden. ,,Vergeef ons dat we niet in staat waren om iedereen te redden", zei Poetin tijdens een toespraak die door de televisie werd uitgezonden.

Dit bericht werd ook verstuurd via sms
Ontvang het nieuws via sms : stuur ds abo alerts naar 3302
(0,25 euro per bericht) | meer info