De Franse economie kromp in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,3 pct ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat maakte het nationale bureau voor statistiek vrijdag bekend.
Uit een wetsontwerp blijkt ondertussen dat de regering afstevent op een begrotingstekort van 2,9 pct in 2009. Het door Europa verwachte evenwicht in 2012 zal niet worden bereikt.

In het eerste kwartaal groeide de economie in Frankrijk nog met 0,4 procent. De krimping is de eerste sinds eind 2002. Voor heel 2008 zou de economie nog met 1 procent groeien. Krimpt de economie ook in het derde kwartaal van dit jaar, dan zal Frankrijk zich officieel in een recessie bevinden.

Als oorzaken voor de krimping worden de gedaalde export en de achteruitgelopen consumentenuitgaven en investeringen aangehaald.

Intussen blijkt ook dat het begrotingstekort in Frankrijk in 2009 voor het derde jaar op rij 2,7 procent van het bruto binnenlands product zal bedragen. De regering rekent op een tekort van 2 procent in 2010 en 0,5 procent in 2012, terwijl Frankrijk, dat momenteel voorzitter is van de EU, zich er eerder toe had geëngageerd om tegen dan een begroting in evenwicht te kunnen presenteren.