McCain toch in debat met Obama
Foto: afp
De Republikeinse presidentskandidaat John McCain zal dan toch deelnemen aan het televisiedebat met zijn Democratische tegenstander Barack Obama.
Luttele uren voor het debat moest beginnen - vannacht om twee uur Belgische tijd - was het nog steeds onduidelijk of het eerste debat tussen de presidentskandidaten zou doorgaan.

Barack Obama had eerder al laten weten dat hij in ieder geval zou afreizen naar de Universiteit van Mississippi, in de stad Oxford waar de confrontatie gepland was, maar McCain wilde vrijdag aanvankelijk niet toezeggen. Hij wilde zich concentreren op de financiële crisis.

Daarop probeerde Obama zijn Republikeinse rivaal onder druk te zetten door te zeggen dat een potentiële president in staat moet zijn negentig minuten te debatteren en tegelijk met de financiële crisis bezig te zijn.

Beide kandidaten spoedden zich donderdag naar Washington om in het Witte Huis met president George Bush en politieke leiders in het Congres te vergaderen over een financieel reddingsplan. Die vergadering liep uit op een debacle, waarbij de twee partijen scheldend uit elkaar gingen.

Maar vrijdag werd er blijkbaar weer vooruitgang geboekt. En na de toespraak van president Bush kwam het verlossende woord uit het kamp van McCain.