Striptekenaar Raymond Macherot overleden
Foto: afp
De Belgische striptekenaar Raymond Macherot is donderdagnacht op 84-jarige leeftijd overleden in zijn slaap. Dat is vrijdag meegedeeld door de overkoepelende uitgeverij Ballon Media (Le Lombard, Dupuis, Dargaud). Macherot is de geestelijke vader van onder meer Chlorophyl en Snoesje.
had een voorliefde voor dieren en de natuur. Zijn verhalen droegen altijd het kenmerk van een persoonlijke poëzie. Raymond Macherot werd op 30 maart 1924 in Verviers geboren. Hij maakt zijn eerste cartoons voor het satirische weekblad Pan, onder de naam Zara.

In 1953 ging hij aan het werk bij de tekenstudio van Le Lombard. Zijn eerste strips waren kortverhalen voor het weekblad Kuifje/Tintin (Lombard). Hij schreef er ook de scenario's voor De avonturen van de Witte Ridder.

Daarna begon hij strips met dieren te tekenen. Chlorophyl verschijnt voor het eerst in 1956, gevolgd door een oneshot, Kapitein Grijzebaard, en de avonturen van de Britse gepensioneerde detective Clifton.

In 1964 maakt hij de overstap naar het weekblad Robbedoes (Dupuis), omdat 'daar meer lol werd getrapt'.

Daar koos hij definitief voor het humoristische genre, met Poezekat (1964), Snoesje (1965), Pantoffel (1966) en Minnolt (1970).

Macherot was al een vijftiental jaar met pensioen en verbleef de laatste jaren in een rusthuis in de buurt van Verviers.