José De Cauwer kreeg in het begin van dit jaar de opdracht om te zorgen voor de begeleiding van de jongere profs bij Predictor-Lotto. Donderdag ziet de Waaslander als co-commentator op televisie twee van zijn pupillen in actie komen in de tijdrit van de eliterenners: Dominique Cornu als wereldkampioen van de beloften van vorig jaar en Jurgen Van den Broeck de wereldkampioen van de juniores in Lissabon inmiddels al zes jaar geleden. Waar ziet de vroegere bondscoach zijn twee beschermelingen uitkomen?
"Ik heb het deelnemersveld vluchtig overlopen en dat ziet er bijzonder sterk uit", aldus De Cauwer. "Top-15 zou zowel voor Cornu als voor Van den Broeck super zijn", verduidelijkte de ex-bondscoach.

"Dominique Cornu heb ik dit seizoen in de Ronde van Georgia een sterke prestatie zien neerzetten. Hij werd er vijfde op een parcours dat lastiger was dan dit van Stuttgart en hij deed er zelfs beter dan David Millar. Dat is natuurlijk al enkele maanden geleden. De laatste voorbereiding voor Cornu verliep via de Ronde van Polen. Echte vergelijkingspunten vielen daar niet te rapen. Daarom ben ik zelf ook benieuwd wat het met Cornu in Duitsland wordt. Vergeet niet dat hij volgende maand nog 22 jaar moet worden. In vergelijking met de rest van het deelnemersveld is hij een stagiair", stelde De Cauwer.

"Bij Jurgen Van den Broeck denk je dat het anders zou liggen omdat hij al aan zijn vierde profseizoen bezig is. Maar toch is ook hij nog maar 24 jaar en verdient hij dus nog alle krediet. Niet iedereen groeit even snel. Misschien ging het de laatste weken bij hem enigszins in dalende lijn maar ook voor hem geldt de opmerking dat Polen geen vergelijkingspunt kan zijn."

"Een lastige wedstrijd wordt het sowieso voor beiden. Stuttgart biedt een ander parcours dan Salzburg. Niet minder lastig en je hebt de koppeling van kracht en souplesse nodig. De grote versnelling is geen must maar je moet wel zien dat je snel vooruit kan komen met een kleinere versnelling. Als je bij de vrouwen en de beloften al het verschil tussen de eerste en de tweede ronde gezien hebt, kan je niet anders dan tot het besef komen dat doseren zeer belangrijk wordt. Daarom ben ik er van overtuigd dat er zeker twee verrassingen uit de bus zullen komen zodat we mogen hopen dat er een Belgische bij is. Zoals ik er ook van overtuigd ben dat er zeker twee uit de toptien zullen tuimelen die gedacht hadden erbij te zijn", voorspelde De Cauwer.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig