WENEN - De Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, zit in een lastig parket door de lage olieprijzen. De prijs van Opec-olie kwam maandag onder de 22 dollar per vat uit. Door de zwakke wereldeconomie is het echter de vraag of daar wat aan te doen is.
De gewenste bandbreedte voor de olieprijs is 22 tot 28 dollar. Vandaag overleggen de ministers van Olie van het kartel in Wenen over productiehoeveelheden en olieprijzen. Nu de aanslagen in de Verenigde Staten de economie dreigen te ontwrichten, kunnen de olieministers moeilijk besluiten om de olieproductie te verkleinen om zo de prijs omhoog te halen.

Gisteren liet Saudi-Arabië, het meest invloedrijk binnen de Opec, zijn solidariteit met de VS blijken, door de betrekkingen met het Afghaanse Taliban-bewind te verbreken. Als het instemt met een productieverkleining, jaagt het de VS weer tegen zich in het harnas.

Volgens deskundigen zal de Opec besluiten om de productie te handhaven. Dat betekent wel dat de olielanden weinig kunnen doen om het prijspeil te handhaven. Tot voor kort slaagde de organisatie daar wel in door haar productie aan de bewegingen op de oliemarkt aan te passen.

Prijzen

Gisteren stond de prijs van Opec-olie, een gemiddelde van zeven soorten olie uit de Opec-landen, op 20,51 dollar per vat. Eind vorige week was het 23,98 dollar per vat. Maandag daalde ook Brent-olie in prijs. Op de Londense termijnmarkt kwam de notering voor levering in november van deze olie uit de Noordzee uit op 22,02 dollar per vat. Dat was het laagste peil sinds april vorig jaar. De daling ten opzichte van vrijdag bedroeg ruim 15 procent. Dat is de laatste tien jaar niet voorgekomen.