KABUL _ Tienduizenden mensen zijn vandaag in de Afghaanse hoofdstad Kabul de straat opgegaan om tegen de Verenigde Staten te demonstreren. Er waren de jongste weken herhaaldelijk dergelijke betogingen, maar nooit met zoveel volk. De manifestanten hebben de voormalige ambassade van de VS in brand gestoken.
De betogers droegen spandoeken en schreeuwden anti-Amerikaanse leuzes. Zij verzamelden zich bij een rotonde, waar een leider van de demonstratie per luidspreker slogans tegen de Verenigde Staten en tegen de in 1973 verdreven koning Zahir Shah riep. De 86-jarige vroegere vorst woont in ballingschap in Rome. De laatste dagen is erop gezinspeeld dat de ex-koning een overgangsregering gaat leiden, zodra de fundamentalistische Taliban-regering is gevallen.

Manifestanten hebben de vroegere ambassade van de VS in brand gestoken, zo blijkt uit rechtstreekse tv-beelden op de Arabische nieuwszender al-Jazira. Voor het pand in de brand werd gestoken gooiden de demonstranten met stenen naar het gebouw. Ook werd het Amerikaanse zegel van de hoofdingang gesloopt.