BRUSSEL _ Met zes streepjes achter de naam voeren de Gorillaz, het stripfigurencollectief onder de bezielende leiding van Blur-lid Damon Albarn, de nominatielijst aan voor de MTV Europe Music Awards, die dit jaar op 8 november in het Duitse Frankfurt zullen worden toegekend. Gorillaz maken ondermeer kans op de hoogste onderscheiding in de categorieën beste groep, dans en 'new act'.
Vier nominaties waren weggelegd voor de Ierse veteranen van U2, de rapper Eminem, Dido, Craig David en Limp Bizkit.

De vreugde om de niet-nominatie van de Spice Girls, ex-Spice Geri Halliwell en Hear'Say werd enigszins verstoord door de dubbele nominatie van Robbie Williams.

Om de titel van de beste groep strijden naast Gorillaz, Limp Bizkit en U2 ook REM en Destiny's Child. Van dat vijftal komen enkel U2 ('All that you can't leave behind') en Limp Bizkit ('Chocolate Starfish and the Hotdog Flavored Water') in aanmerking voor het beste album, naast de Schotten van Travis, Madonna en Dido.

In de categorie 'dance act' krijgen de Gorillaz concurrentie van onder meer Basement Jaxx, Daft Punk en Faithless. Grootste rivaal van 'Clint Eastwood' van Gorillaz voor het beste lied is vermoedelijk 'Lady Marmelade' van het kwartet Christina Aguilera, Li'l Kim, Mya en Pink. De video van de Gorillaz-single krijgt onder meer concurrentie van 'Weapon of Choice' van Fatboy Slim.

Tijdens de feestelijke uitreiking in Frankfurt zullen onder anderen Depeche Mode, Rammstein, Destiny's Child, Dido en Janet Jackson optreden. Het geheel zal aan elkaar gepraat worden door komiek Ali G.