PARIJS _ De Franse president Jacques Chirac heeft dinsdag toegeven dat Frankrijk verantwoordelijk is voor de slachting van honderdduizenden Algerijnen in 1962, op het einde van de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. Dat is een primeur. Frankrijk had in het veertigjarige bestaan van Algerije nooit enig mea culpa willen slaan.
Chirac deed zijn historische erkenning tijdens een plechtigheid ter ere van islamitische oorlogsveteranen. Hij noemde het bloedbad van 1962 in het Noord-Afrikaanse land een 'vreselijke tragedie'. Tijdens de terugtrekking uit Algerije slaagde Frankrijk er niet in, de moordpartijen te verhinderen. De Franse president noemde het een punt van eer voor hemzelf, het land en zijn militaire leiders, de verantwoordelijkheid te aanvaarden.

De Harkis, door Chirac bestempeld als 'deze moedige en onbevreesde krijgers', waren Algerijnse moslims die tijdens de onafhankelijkheidsoorlog (1954-1962) aan de zijde van Frankrijk vochten. Na de Vrede van Evian werden zij ontwapend en vervolgens massaal afgeslacht. Naar schatting 100.000 tot 150.000 Harkis werden het slachtoffer van de represailles. Hun nabestaanden en de overlevenden hebben jarenlang gevochten voor Franse erkenning van hun trieste lot.

Vorige maand dienden Algerije-veteranen klacht in tegen Frankrijk en Algerije op beschuldiging van misdaden tegen de menselijkheid.