NEW YORK _ De miljardair Michael Bloomberg heeft vandaag gemakkelijk de voorverkiezingen gewonnen voor de kandidatuur van de Republikeinse Partij voor de verkiezingen voor de opvolging van burgemeester Rudolph Giuliani van New York. Dit blijkt uit opiniepeilingen gehouden bij de stembureaus.
Bloomberg behaalde ongeveer 64 procent van de stemmen tegen 21 procent voor de 71-jarige Herman Badillo. Ondanks het feit dat Giuliani zich na twee termijnen niet opnieuw kanidaat mocht stellen voor het burgemeesterschap, vulde 15 procent van de kiezers toch zijn naam in op het stembiljet. Giuliani heeft zich in de stad zeer geliefd gemaakt door zijn optreden na de aanslagen van 11 september.

De voorverkiezingen voor de kandidaat van de Democratische Partij leverde geen directe winnaar op. De twee best geplaatsten van de vier gegadigden moeten het in een tweede ronde op 11 oktober het opnieuw tegen elkaar opnemen, omdat niemand de vereiste 40 procent behaalde.

Gemeentefunctionaris Mark Green kreeg volgens de peiling 34 procent van de stemmen tegen 32 procent voor Fernando Ferrer, hoofd van de wijk The Bronx en van Portoricaanse afkomst.