JERUZALEM - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, en de Palestijnse president Yasser Arafat zijn het vandaag eens geworden over een plan voor een duurzaam bestand. Dat hebben beiden na afloop van een gesprek op de luchthaven van Gaza meegedeeld.
Peres en Arafat, die onder grote druk van de Verenigde Staten met elkaar spraken, werden het eens over een reeks stappen om het broze bestand van de afgelopen week om te zetten in een duurzamer staakt-het-vuren. Zij hopen elkaar ,binnen een week of zo' opnieuw te spreken.

In het zuiden van de Gazastrook bij de grens met Egypte is vanochtend een aanslag gepleegd. Volgens de Israëlische radio raakten drie soldaten gewond, van wie een ernstig.

Een bom was geplaatst in een tunnel nabij een controlepost van het Israëlische leger en deed een muur neerkomen op de soldaten. De explosie deed zich voor in het gebied Kerem Shalom.

In over en weer geschut tussen Palestijnen en Israeli's op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza zijn in de loop van de nacht vier Palestijnen gewond geraakt, aldus de radio.

Israël sluit de bezette Palestijnse gebieden vandaag af in verband met het Jom Kippoerfeest, de Grote Verzoendag, de plechtigste dag van het joodse jaar. Dat meldde het Israëlische leger.

,,De Palestijnse gebieden worden totaal afgesloten van vandaag 12.00 uur tot vrijdag 02.00 uur (plaatselijke tijd)'', aldus een zegsman van het leger. Voor noodhulp wordt een uitzondering gemaakt. Ook worden de grensovergangen van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever met Egypte en Jordanië gesloten.

De Israëlische strijdkrachten zullen tijdens deze periode de autonome Palestijnse gebieden niet binnenvallen, aldus de woordvoerder.