Karadzic heeft geen hoop op eerlijk proces
Foto: ap
De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic heeft het Joegoslaviëtribunaal opgeroepen de zaak tegen hem te seponeren, omdat hij als gevolg van negatieve publiciteit geen eerlijk proces kan krijgen. Karadzic doet de oproep in een petitie die gedateerd is op zondag, maar die pas dinsdag werd vrijgegeven.
Karadzic stelt dat de gedachte dat hij onschuldig zou kunnen zijn, niet langer mogelijk is door wat hij noemt 'demonisering in de media'. Daardoor is er 'niemand in de hele wereld die gelooft in enige mogelijkheid van vrijspraak'.

Karadzic moet vrijdag voor de tweede maal voorkomen voor het tribunaal. Het hof zal hem de schuldvraag voorleggen ten aanzien van de elf punten van de aanklacht. Als hij weigert, wordt aangenomen dat hij pleit onschuldig te zijn.

Karadzic wordt ervan beschuldigd het brein te zijn achter onder meer de moord op achtduizend moslims in Srebrenica in juli 1995 en het dodelijke beleg van Sarajevo. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij levenslang krijgen.

Karadzic wijst in zijn petitie opnieuw op een overeenkomst die hij na het Dayton Akkoord in 1995 zou hebben gesloten met de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke. In die overeenkomst zou hij van gerechtelijke vervolging zijn gevrijwaard als hij uit de politiek zou blijven. Holbrooke ontkent.

Volgens Karadzic had de overeenkomst tot gevolg dat hij in de jaren daarna niet in staat was zich te verweren tegen 'de systematische, voortdurende en volledige demonisering van mijn persoon' in de media.

Advocaten van Karadzic kregen dinsdag van de Servische autoriteiten de laptop terug die Karadzic naar eigen zeggen vorige maand bij zijn arrestatie kwijtraakte.

De Servische politie ontkent dat de laptop in beslag is genomen. De computer zou zich bevonden hebben in een tas die eerder deze maand in een voorstad van Belgrado werd gevonden. Volgens de advocaten bevat de laptop belangrijk materiaal voor de verdediging.