Radio 1 zet zijn elan van de vernieuwing, die een jaar geleden werd doorgevoerd, voort en behoudt de succesvolle, gevestigde waarden zoals de nieuws- en duidingsprogramma’s, "Feyten of Fillet" en "Peeters en Pichal". Er komen ook nieuwe programma’s van onder meer Friedl’ Lesage en Koen Fillet. De gespecialiseerde muziekprogramma’s krijgen op de weekdagen nieuwe, vaste presentatoren.
Het eerste net van de openbare omroep werd in september 2007 grondig vernieuwd. Aanvankelijk kregen de programmamakers van pers en luisteraars wat kritiek te slikken, maar de recente luistercijfers van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) toonden aan dat de informatiezender op de goede weg is.

Het marktaandeel steeg tot 9,9 procent en ook het aantal luisteraars nam toe. "We gaan op ons elan door. We consolideren en onze sterkhouders blijven dus. Verder lanceren we enkele gloednieuwe programma’s", aldus netmanager Els Van de Sijpe.

Alvast Friedl’ Lesage presenteert op zondagochtend een gloednieuw programma. In "Friedl’ - Een Leven in Boeken", van 9 tot 10 uur, stelt één centrale gast zijn of haar vijf favoriete boeken voor. De eerste gast is minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht.

Het programma loopt in samenwerking met boek.be en het lijstje van de gast is telkens van maandag tot de volgende uitzending terug te vinden in de boekhandels en bibliotheken. "Het is de bedoeling dat we de mensen goesting doen krijgen om te lezen", aldus Lesage.

Koen Fillet presenteert het gloednieuwe "Het Laatste Uur". In het thematisch muziekprogramma, elke zondag van 23 uur tot middernacht, stelt Fillet elke week een nieuw thema voor. "De luisteraars die zich geïnspireerd voelen door het thema, kunnen dan de gepaste plaat voorstellen. Alles kan, als het verhaal bij de plaat ons maar nieuwsgierig maakt", aldus Fillet.

In "Exit Plus" komt elke weekavond een specifiek muziekgenre aan bod. De Radio 1-specialisten geven van 23 uur tot middernacht een wekelijkse update van wat er reilt en zeilt binnen de genres. Op maandag stort Mark Lefever zich op de blues en op dinsdag op de soul. Jan Vanlangendonck laat op woensdag zijn licht schijnen over de folk en de kleinkunst en Annabelle Van Nieuwenhuyse grasduint op donderdag in de nieuwigheden van de wereldmuziek.

Radio 1 zendt ook zijn Amerika-kenners naar de VS om de presidentsverkiezingen in november, en tijdens de aanloop ernaar, op de voet te volgen.

Van 17 tot 23 november trekt de informatiezender elke avond van 20 tot 23 uur uit voor live muziek. Tijdens vijf Radio 1-sessies krijgen Arno, Eva De Roovere, Stijn Meuris, Raymond van het Groenewoud en Daan drie uur tijd voor een flinke portie muziek.