Vlaming vindt Oud-Egyptisch labyrint terug
Foto: ds-infografiek
Een onderzoeksteam onder leiding van de Belgische kunstenaar Louis De Cordier beweert bij de pyramide van Harawa in Egypte een labyrint teruggevonden te hebben.
Samen met twintig geofysici van het National Research Institute of Astronomy and Geophysics werd de voorbije maanden intensief gezocht rond de piramide van Hawara in de buurt van Medinet el-Faiyum.

‘Via het scannen van de ondergrond hebben we aangetoond dat onder een grote plaat van 304 bij 244 meter een grote rasterstructuur zit met verschillende kamers’, zegt kunstenaar en coördinator Louis De Cordier.Toch bestaat er nog enige scepsis over de ontdekking. Volgens curator Luc Bovyn, verbonden aan de Universiteit van Gent, past de zoektocht van Bovyn in een artisitiek project van de kunstenaar De Cordier en worden de resultaten momenteel geïnterpreteerd. 'Over de resultaten moeten archeologen zich nog uitspreken', zegt Bovyn, 'daarover kunnen nu nog geen uitspraken worden gedaan'.

'Het grootste wonder uit de oudheid'

Het gaat om een reusachtig oud-Egyptisch tempellabyrint dat door de Griekse schrijver Herodotus omschreven werd als ‘het grootste wonder uit de oudheid’.

De grote plaat die boven het labyrint rust werd al in 1888 gevonden door de Britse Egyptoloog William Flinders Petrie. Hij ging er toen van uit dat ze de fundering van het labyrint hadden gevonden, maar De Cordier raakte er steeds meer van overtuigd dat het om het dak ging en dat het labyrint nog steeds onder de grond zat.

Wanneer en door wie het labyrint juist gebouwd werd, is voer voor speculatie. Een van de hypotheses is dat het om een dodentempel uit de twaalfde dynastie gaat, gebouwd door farao Amenemhet III die leefde rond 1850 voor Christus.

Wat wel zeker is, zijn de schriftelijke bronnen van de Oude Grieken. De wanden van het gebouw moeten vol prachtige hiërogliefen gestaan hebben.

Opgravingswerken

Reguliere archeologen reageren voorlopig positief sceptisch aangezien er nog geen echte opgravingswerken hebben plaatsgevonden. Maar de scanresultaten liegen volgens De Cordier niet.

Toch kan er niet onmiddellijk begonnen worden met de opgravingswerken door een acuut probleem met het grondwater dat zowel de piramide van Hawara als het labyrint bedreigt.