Duitsland dreigt 'technisch' in een recessie te belanden – twee opeenvolgende kwartalen waarin de economie krimpt – hoewel het in de praktijk veeleer om een tijdelijk stilvallen van de groei gaat. Dat zegt Klaus Abberger, hoofdeconoom van het Duitse economisch onderzoeksinstituut Ifo uit München.
Abberger komt tot dat besluit na analyse van de Ifo-index die het instituut maandelijks berekent aan de hand van een enquête bij 7.000 bedrijfsleiders. Die zijn de jongste weken, zo bleek vanmorgen, steeds minder optimistisch over de verdere evolutie van de Duitse economie.

De Ifo-index zakte van 97,5 tot 94,8. Economen verwachtten een stabilisering rond 97. De index zakte vorige maand voor het eerst onder de 100, wat wijst op een overwicht aan pessimisten onder de bedrijfsleiders. Uit een meer gedetailleerde analyse van de resultaten blijkt dat zij vooral pessimistisch zijn over hun orderboekjes.

Export

Duitsland is de grootste exporteur ter wereld, en het is precies op die flank dat de ondernemers zich bedreigd voelen. Hun verwachtingen voor de komende zes maanden zijn duidelijk minder goed dan in juli, zegt het Ifo.

De deelindex die peilt naar die verwachtingen is verzwakt van 89,9 tot 87. Ook de index die peilt naar de evaluatie van de economische situatie op dit ogenblik, gleed af, van 105,6 tot 103,2.

Volgens Abberger is het duidelijk dat de binnenlandse vraag niet in staat is de terugval van de export op te vangen. Hij voegt eraan toe dat de Europese Centrale Bank de rente duidelijk niet kan verlagen omdat de inflatie in de eurozone veel te hoog is opgelopen. Het grote renteverschil tussen de Verenigde Staten en Europa is een van de oorzaken van de sterkte van de euro en dus van de exportproblemen van bedrijven uit de eurozone.

ZEW-indicator

De Ifo-index wijst dus een heel andere richting uit dat de ZEW-indicator die precies een week geleden werd gepubliceerd. Die indicator peilt naar het vertrouwen van vermogensbeheerders en analisten. Hoewel hij nog steeds erg negatief is, vertoonde de index een veel sterkere verbetering dan verwacht werd.

Volgens het ZEW-instituut, dat de index maandelijks berekent, is het de combinatie van de fors goedkoper geworden olie en andere grondstoffen en de aanzienlijke verzwakking van de euro tegenover de dollar die analisten en investeerders wat minder somber stemt. Maar daar is bij de bedrijfsleiders dus niet veel van te merken. (lc)