Aanslag op Barack Obama verijdeld
Foto: Photo News
DENVER - In Denver, in het westen van de Verenigde Staten, zijn vier personen opgepakt die ervan verdacht worden een aanslag te plannen op de Democratische presidentskandidaat Barack Obama. Van een onmiddellijke dreiging zou echter geen sprake geweest zijn.
De 28-jarige Tharin Robert Gartrell werd zondag tegengehouden bij een verkeerscontrole in Aurora, een buitenwijk van Denver. De man had twee zware geweren in zijn wagen, waaronder een voor scherpschutters.

Na de arrestatie van Gatrell werd zijn 33-jarige kompaan Shawn Robert Adolf opgepakt in een hotel in Denver. Toen de politie arriveerde sprong de man, die een gerechtelijk verleden heeft, uit een raam op de zesde verdieping van het hotel. Hij brak daarbij zijn enkel. Shawn Robert heeft naar verluidt banden met racistische groeperingen.

Een derde verdachte, Nathan Johnson (32), werd opgepakt in een ander hotel in de buurt. Johnson vertelde aan de politie dat de twee anderen van plan waren 'Obama te vermoorden tijdens zijn speech in Denver'. Er zou ook nog een vrouw opgepakt zijn in verband met de zaak.

Volgens de lokale politie was er geen gevaar voor Obama. 'Het gaat niet om de slimste mensen', zo werd een van de onderzoekers geciteerd. De Amerikaanse media citeren ook FBI-agenten, die de verdachten bestempelen als 'meth heads', drugsverslaafden.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CBS34 vertelde een van de gearresteerden dat hij en zijn kompanen Obama vanop een afstand van 750 meter wouden neerschieten. De aanslag zou gepland zijn voor donderdag. De politie onderzoekt nu of de verdachten daadwerkelijk van plan waren een aanslag te plegen op het leven van de democratische presidentskandidaat. Later op de dag volgt een persconferentie.

Extra veiligheidsmaatregelen

In Denver wordt momenteel Democratische conventie gehouden. Barack Obama zal er donderdag een toespraak geven naar aanleiding van zijn democratische kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in november. Er worden 75.000 toehoorders verwacht voor die speech.

De Amerikaanse autoriteiten, die de moord op andere beroemde politici zoals John F. Kennedy nog niet zijn vergeten, hebben intussen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Duizenden agenten patrouilleren door de straten van de stad.