De Croo  nog niet aangezocht
Pol De Wilde - Corelio Foto: © Pol De Wilde - Corelio
Herman De Croo (Open Vld) heeft nog geen signaal gekregen van het paleis om op te treden als bemiddelaar om de regeringsonderhandelingen uit het slop te halen. Hij spreekt tegen dat zijn partij er een veto zou tegen hebben gesteld om iemand het veld in te sturen.
Het blijft zondagmiddag wachten op een initiatief van de koning om de gesprekken voor de vorming van een nieuwe federale regering uit de impasse te krijgen. Nadat het meer dan een week geleden tot een breuk was gekomen tussen de Vlaamse en Franstalige onderhandelaars over de communautaire eisen, gooide formateur Yves Leterme donderdag de handdoek in de ring. In een interview liet Leterme intussen horen zich nog niet uitgeteld te voelen.

Ondertussen werd ex-informateur Didier Reynders het veld ingestuurd om het terrein af te tasten bij de oranje-blauwe partijen en kwamen de voorzitters van Kamer en Senaat, respectievelijk Herman Van Rompuy en Armand De Decker, op audiëntie bij de koning.

De algemene verwachting is dat de vorst bemiddelaars zal aanduiden. Die moeten dan proberen de partijen terug rond de tafel te krijgen. De meest geciteerde naam aan Franstalige zijde is die van oud-Kamervoorzitter Raymond Langendries (cdH). Aan Vlaamse zijde wordt gespeculeerd op Langendries' collega-oud-Kamervoorzitter Herman De Croo.

De Vlaamse liberaal zegt zondag nog geen enkele opdracht te hebben gekregen, 'officieel en ook niet officieus'. 'Ik jaag mij niet op', voegt hij er aan toe. Hij benadrukt ook dat zijn partij er nooit een veto tegen heeft gesteld om iemand uit eigen rangen het veld in te sturen. 'Dat is nooit waar geweest.' De Croo geeft wel toe dat de liberalen daar geen vragende partij voor waren.

Het is volgens De Croo overigens geen uitgemaakte zaak dat er überhaupt bemiddelaars worden aangesteld. 'Misschien wordt die etappe wel overgeslagen', bijvoorbeeld indien de koning denkt dat voor de partijen de tijd terug rijp is om te gaan onderhandelen, luidt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig