NEW YORK - Justine Henin-Hardenne heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. Ze versloeg Aniko Kapros in twee sets. Bij de mannen is Kristof Vliegen al meteen uitgeschakeld. Hij verloor in vier sets van de Rus Yevgeny Kafelnikov. Christpohe Rochus mag ook inpakken na een nederlaag tegen de Nederlander John van Lottum.
Tijdens de eerste set moest Henin, tweede reekshoofd in New York nog even in het ritme komen en de Hongaarse kwalificatiespeelster, die pas 129ste op de ranking is, bood aardig weerwerk. Uiteindelijk wist onze landgenote de set toch binnen te halen met 5-7. De tweede set verliep vlotter: die won Henin met 6-3.

Henin neemt het in de tweede ronde op tegen de Kroatische Silvija Talaja (WTA 70), die in twee sets won van Dally Randriantefy (WTA 81) uit Madagaskar: 6-3 en 6-0.

Vliegen uitgeschakeld

Bij de mannen verging het Kristof Vliegen minder goed. De eerste set begon nochtans goed en Vliegen wist het eerste opslagspel van Kafelnikov - 28ste reekshoofd en voormalige nummer 1 op de rankings - meteen te breken. Hij kon die voorsprong vasthouden en won de eerste set met 6-3. De tweede set verliep al wat moeizamer. Vliegen speelde zelf zijn service kwijt en kon maar moeizaam terugbreken. De set ging nadien gelijk op en een tie-break moest uitsluitsel brengen. Daarin toonde Kafelinkov zich de sterkste: hij haalde het met 1-7. Kafelnikov ging meteen door op zijn elan en pakte ook de derde set met 6-2.

Bij het begin van de vierde set werd duidelijk dat Vliegen last had van de rug en onze landgenoot liet een verzorger op het terrein komen voor een massage. Veel leek dat niet te helpen want in de vierde set stoomde Kafelnikov vlot naar 6-2. Meteen het einde van het eerste optreden op een Grand Slam van de 21-jarige die op de 131ste plaats in de ranking staat.

Van Lottum te sterk voor Christophe Rochus

Ook de tweede Belg die bij de mannen op de baan kwam, ging er al meteen uit. Christophe Rochus (ATP 89) was nagenoeg kansloos tegen John van Lottum, die met ATP-nummer 83 amper een paar plaatsen hoger op de rankings staat. De eerste set werd met 6-0 gewonnen door de Nederlander, de tweede en de derde set met 6-2.